Hükümlü ve tutuklu, telefonla görüşme hakkını kullanabilmek için kurum tarafından verilen “Telefon Görüşme Formu” doldurur.
Bu formda; telefon görüşmesi yapmak istediği kişiler ve bunlarla olan yakınlık derecesini, görüşme yapmak istediği sabit, cep telefon numaraları ile yurtdışı telefon numarasını, telefon görüşmesi yapacağı yakınlarının açık adreslerini belirtir ve gerekli belgeler eklendikten sonra idareye verir.
Telefon görüşme formunda yer alan bilgilerde değişiklik olması hâlinde hükümlü yeni bir form düzenleyerek idareye bildirir.
Hükümlü ve tutuklu tarafından formda gösterilmemiş olan kişilerle telefon görüşmesi yaptırılmaz.
Hükümlü ve tutuklulara, dışarıdan telefon açılmak suretiyle görüşme yaptırılmaz.
A-KİMLER TELEFON GÖRÜŞÜ YAPABİLİR?
Kapalı ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlü ve tutuklular, belgelendirmeleri koşuluyla eşi, dördüncü dereceye kadar kan ve kayın hısımları ve vasisi ile telefon görüşmesi yapabilir.
1. Derece Kan Hısımları:
Anne, Baba, Çocuklar
2. Derece Kan Hısımları:
Büyükbaba, Büyükanne, Torunlar, Kardeşler
3. Derece Kan Hısımları:
Amca, Dayı, Hala, Teyze, Yeğenler
4. Derece Kan Hısımları:
Kuzenler (amca, dayı, hala veya teyze çocukları), büyükbaba veya büyükannenin kardeşleri
1. Derece Kayın Hısımları:
Eşin anne ve babası (kayınvalide, kayınpeder), Üvey çocuklar
2. Derece Kayın Hısımları:
Eşin kardeşleri (kayınbirader, baldız, görümce), Eşin büyükanne ve büyükbabası
3. Derece Kayın Hısımları:
Eşin amcası, halası, dayısı, teyzesi
4. Derece Kayın Hısımları:
Eşin kuzenleri, Eşin yeğenleri
B-TELEFON GÖRÜŞÜ İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR NELERDİR?
1. Son döneme ait ödenmemiş telefon faturasının aslı,
2. Akrabalık derecesini belirten ve vukuatlı nüfus kaydı örneği belgesi,
3. Fatura sahibine ait nüfus cüzdan fotokopisi,
4. Fatura sahibine ait ikametgâh,
5. Cep telefonları için hatlı ise fatura, kontörlü ise abonelik sözleşmesi,
(ıslak imza ve bayilik kaşesi olması gerekmektedir.)
Yabancı Uyruklu Kişiler İçin Gerekli Evraklar
1. Telefon hattı hangi operatöre bağlı ise bayisinden sözleşme alınacaktır,
2. Konsolosluktan aile defteri (aile tablosu) alınıp yeminli tercüman Türkçe tercümesini yaptıktan sonra noterde onaylanacak,
3. Kimlik Fotokopisi (Tanıtım Yabancı Kartı) .
C-TELEFON GÖRÜŞME GÜN VE SAATLERİ
Bu bölüm her kurumda farklılık arz ettiği için kurumlar tarafından doldurulacaktır.
D- TELEFONLA GÖRÜŞME SÜRESİ
Kapalı ceza infaz kurumunda bulunan hükümlü ve tutuklular, görüşebilecekleri yakınlarından bir veya birden fazla kişi ile haftada bir kez ve bir telefon numarasıyla bağlantı kurarak telefon görüşmesi yapabilir.
Herhangi bir nedenle görüşme gerçekleşememişse daha önceden bildirilen numaralardan bir diğeriyle görüşebilir.
Konuşma süresi görüşme başladığı andan itibaren 10 dakikayı geçemez.
Deprem, salgın hastalık, doğal afet gibi zaruri hâllerde Bakanlık kararı ile telefon ile görüşme süresi ve sayısı artırılabilir.
E- ÜCRETLENDİRME
Telefonla görüşme ücreti, görüşmeyi yapan hükümlü ve tutuklu tarafından karşılanır.
Görüşme için kullanılan telefon kartları kurum kantininde satılır.
Gerekli teknik altyapının kurulu olduğu kurumlarda telefon kartları elektronik ortamda sağlanır.
F- GÜVENLİK
Kapalı ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlü ve tutukluların, yakınları ile yaptığı telefon görüşmeleri idare tarafından dinlenir ve elektronik aletler ile kayda alınır.
Hükümlü ve tutuklunun, kurumun güvenliğini tehlikeye düşüren, suç oluşturan veya bir suça azmettirme ya da yardım etme sonucunu doğurabilecek konuşmalarda bulunduğu veya kurum idaresine bildirilen telefon numarası aracılığıyla ya da teknik müdahale ile başka bir hatta yönlendirme yapmak suretiyle görüşme hakkı olmayan kişilerle görüşme yaptığı dinleme sırasında belirlendiğinde, görüşme derhal kesilir.
Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan hükümlüler, idare ve gözlem kurulunun uygun gördüğü hâllerde ve on beş günde bir olmak üzere eşi, altsoy ve üstsoyu, kardeşleri ve vasisi ile on dakikayı geçmemek üzere sadece sesli görüşebilir.
Terör örgütü yöneticiliği ve suç işlemek amacıyla kurulan silahlı örgüt yöneticiliği suçundan mahkûm olanlar, konuşma süresi haftada on dakikayı geçmemek üzere sadece sesli görüşme yapabilir.
Suç işlemek amacıyla kurulan silahlı örgütün yöneticiliğini yapmaya devam eden, bu konuda herhangi bir yöntemle, kurum içi veya dışındaki kişilere talimat veya mesaj veren hükümlülere idare ve gözlem kurulu kararıyla telefon görüşmesi hiçbir şekilde yaptırılmaz.
G- ÖZEL DURUMLAR
Açık ceza infaz kurumları ile çocuk eğitimevlerinde bulunan hükümlüler, ücretli telefonlarla sesli veya görüntülü olarak serbestçe görüşme yapabilirler. Çocuk hükümlülerin telefonla konuşması hiçbir şekilde kısıtlanamaz ve engellenemez.
Yabancı uyruklu hükümlü ve tutukluların görüşmeleri için bildirdiği telefon numaralarının, bildirilen kişilere ait olup olmadığı, ayrıca görüşmek istenen kişinin, belirtilen kişi olmadığı yönünde bir şüphe bulunması hâlinde, ilgili konsolosluk makamlarından bilgi istenir. Görüşme yapılması talep edilen telefon numaralarının kime ait olduğunu gösteren, yetkili makamlarca düzenlenmiş resmi evrakın Türkçe tercümesi, hükümlü ve tutuklunun yasal temsilcisi veya yakınları tarafından da ibraz edilebilir.
Hükümlü ve tutuklulara tanınan telefonla görüşme hakkı; genel ve kısmi aramalar sırasında, yemek dağıtım saatlerinde, kurum asayiş ve güvenliğini bozucu her türlü bireysel veya toplu olaylar sırasında kullandırılmaz.
Altsoy, üstsoy, eş ve kardeşlerinin ölüm, ağır hastalık, salgın hastalık veya doğal afet hâllerinde, hükümlü ve tutuklular kuruma ait telefonlardan derhal yararlandırılır.