Hükümlü ve tutuklu; kendisine gönderilen mektup, faks ve telgrafları alma, ücretleri kendisince karşılanmak koşuluyla mektup, faks ve telgraf gönderme hakkına sahiptir.
Kurumun asayiş ve güvenliğini tehlikeye düşüren, görevlileri hedef gösteren, terör ve çıkar amaçlı suç örgütü veya diğer suç örgütleri mensuplarının örgütsel amaçlı olarak haberleşmelerine neden olan, kişi veya kuruluşları paniğe yöneltecek yalan ve yanlış bilgileri, tehdit ve hakareti içeren mektup, faks ve telgraflar hükümlü ve tutukluya verilmez. Hükümlü ve tutuklu tarafından yazılmış ise de gönderilmez.
Kimler Mektup Gönderebilir?
Herkes, hükümlü ve tutuklulara istediği zaman mektup gönderme hakkına sahiptir. Bu konuda herhangi bir yasal kısıtlama bulunmamaktadır.
Hükümlü ve Tutuklulara Mektup Gönderirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hükümlü ve tutuklularla mektup yoluyla iletişim kurmak, onların moral ve motivasyonlarını yüksek tutmak için önemli bir yoldur. Ancak, mektup gönderirken bazı kurallara dikkat etmek gerekmektedir.
İçerikle İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler:
-Kurumun güvenliğini tehlikeye düşürecek,
-Görevlileri hedef gösterecek,
-Terör veya suç örgütlerini övüp destekleyecek,
-Kişi veya kuruluşları paniğe sevk edecek,
-Tehdit veya hakaret içeren,
-Müstehcen veya ahlaka aykırı ifadeler kullanılmamalıdır.
-Mektupta kullanılan dilin anlaşılır ve saygılı olmasına özen gösterilmelidir. Alaycı, küçümseyici veya aşağılayıcı ifadelerden kaçınılmalıdır.
-Mektupta yasadışı işlemlere teşvik veya yönlendirme içeren ifadeler bulunmamalıdır.
-Siyasi ve örgütsel propagandaya yönelik içerikler mektuplarda yer almamalıdır.
Gönderimle İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler:
Mektup zarf içerisinde gönderilmelidir.
Zarfın üzerine; gönderenin adı/soyadı, ceza infaz kurumunun adı ve adresi ile hükümlü veya tutuklunun adı/soyadı ve oda/koğuş bilgisi muhakkak yazılmalıdır.
Mektup içerisine para, değerli eşya, CD gibi materyaller konulmamalıdır.
Mektupların Denetimi:
Hükümlü ve tutuklulara gelen mektuplar ile hükümlü ve tutuklular tarafından gönderilen mektuplar, ilgililere iletilmeden önce ceza infaz kurumlarında bulunan Mektup Okuma Komisyonu tarafından incelenir.
Yapılan incelemeden sonra gönderilmesinde sakınca görülmeyen mektuplar üzerine “görüldü” kaşesi vurulduktan sonra ilgili kişi veya kuruma teslim edilir.
Mektup okuma komisyonunca, mahalline gönderilmesi veya hükümlüye verilmesi sakıncalı görülen mektuplar, en geç 24 saat içinde disiplin kuruluna verilir. Mektubun disiplin kurulu tarafından kısmen veya tamamen sakıncalı görülmesi hâlinde, mektup aslı çizilmeden veya yok edilmeden şikâyet ve itiraz süresinin sonuna kadar muhafaza edilir.
Mektubun kısmen sakıncalı görülmesi hâlinde, aslı idarede tutularak fotokopisinde sakıncalı görülen kısımlar okunmayacak şekilde çizilerek disiplin kurulu kararı ile birlikte ilgilisine tebliğ edilir. Mektubun tamamının sakıncalı görülmesi hâlinde, sadece disiplin kurulu kararı tebliğ edilir.
Kısmen veya tamamen sakıncalı görülen mektuplar, iç hukuk veya uluslararası hukuk yollarına başvuru yapılması durumunda kullanılmak üzere idarece saklanır.
Hükümlü/Tutuklunun Nakli Durumunda
Başka kurumlara nakledilmiş hükümlü ve tutukluların mektupları, açılmaksızın en kısa sürede nakledildikleri kuruma gönderilir. Mektuplar, bu hâlde hükümlünün nakledildiği kurum tarafından açılır ve incelenir.
Salıverilen hükümlülere gönderilen mektuplar, posta idaresine geri verilir.
Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü Yenikent Sincan / ANKARA
Tel: (0312) 589 51 33
Faks: (0312) 254 00 29
ankara.cgkcikadalet.gov.tr
