Hükümlü/tutuklu ile nasıl görüşme yapabilirim?
Hükümlü/tutuklu ile görüşebilmeniz için ilgili mevzuatta belirtilen derecede akrabalık bağınızın bulunması ya da hükümlü/tutuklunun sizi ziyaretçi olarak kabul ettiğine dair kuruma bildirimde bulunmuş olması gerekmektedir.
Hükümlü/tutuklu kimler tarafından ziyaret edilebilir?
Eşi, anne, babası, büyükanne ve büyükbabası, çocuğu, torunu, kardeşi, gelini, damadı, kayınbiraderi, baldızı, yengesi, eniştesi, görümcesi, kayınvalidesi, kayınpederi, kayınvalidesinin annesi ve babası, kayınpederinin anne ve babası, eşinin başkasından olma çocuğu, büyükanne ve büyük babasının anne ve babaları, torun çocuğu, kardeş çocuğu, eşi, amcası, halası, dayısı, teyzesi ve bunların eşleri ile vasisi ve kayyımıyla görüşebilir.Hükümlü ve tutuklular, belirledikleri üç ziyaretçiyi ceza infaz kurumu idaresine bildirir ve bildirdiği bu üç kişiyle de görüşme yapabilir. Bu kişiler yalnızca belirli zorunlu hallerde değiştirilebilir.
Hükümlü/tutuklu ile ziyaret etmek için randevu almak gerekir mi?
Şu an itibarıyla, ceza infaz kurumlarında randevu sistemi uygulanmamaktadır.
Hükümlü/tutuklu ziyaretleri hangi gün ve saatlerde yapılabilir?
Ziyaret gün ve saatleri, her ceza infaz kurumunda farklı olabilmektedir. Hükümlü/tutuklunun bulunduğu ceza infaz kurumunu arayarak, ziyaret gün ve saatleri ile hakkında bilgi alabilirsiniz.Ayrıca ceza infaz kurumunun resmi web sayfasında bulunan ziyaret takvimi sekmesinde, yakınınızın bulunduğu oda için belirlenen ziyaret gün ve saatlerini öğrenebilirsiniz.
Hükümlü/tutuklu ziyaretine gelirken nelere dikkat etmeliyim?
Ziyaret gün ve saatinizin doğru olduğunu muhakkak emin olunuz.Kimliğinizi ve akrabalık durumunuzu açıkça gösteren belgeleri yanınızda bulundurunuz.Kesici ve delici aletler, silah, cep telefonu, sim kart, uyuşturucu gibi ceza infaz kurumuna sokulması yasak olan eşyaların üzerinizde bulunmamasına dikkat ediniz. Kayıt ve güvenlik kontrollerinin zaman alabileceğini göz önünde bulundurarak ziyaret vaktinden en az 1 saat önce gelmeye özen gösteriniz.Vücudunuzda tıbbi nedenlerle bulunan platin vb. metaller varsa, güvenlik cihazlarının uyarı vermemesi için bunu belgeleyen raporu yanınızda getiriniz.
Hükümlü/tutuklu ziyareti için kıyafet kuralları var mı?
Ziyaretçilerin metal nesne içeren kıyafet, ayakkabı ve aksesuarla ceza infaz kurumuna gelmemesi gerekmektedir. Bu tür eşyalar, girişteki duyarlı kapı cihazlarında alarm tetikleyerek güvenlik kontrollerinde sorun yaratabileceğinden tercih edilmemelidir.
Ziyaretçi olarak hangi belgeleri yanımda getirmem gerekiyor?
Bu bölüm, kurumlardan alınacak görüşe göre doldurulacak.
Hükümlü/tutuklu yakınım için yiyecek ve içecek getirebilir miyim?
Ziyaretçiler tarafından hükümlü/tutuklular için yiyecek ve içecek getirilmemelidir. Ziyaretçilerin getirdiği bu tür gıda maddeleri ceza infaz kurumuna alınmamaktadır.
Ceza infaz kurumlarındaki görüşme türleri nelerdir?
Açık görüş, hükümlü ve tutukluların ziyaretçileriyle fiziksel temas kurabildiği, konuşmaların görevli tarafından duyulabildiği ve kurumun belirlediği özel alanda gerçekleştirilen yüz yüze görüşmelerdir. Kapalı görüş ise, taraflar arasındaki fiziksel teması önleyen bir bölme veya camın bulunduğu, konuşmaların görevli tarafından izlenebildiği görüşme şeklidir.
Hükümlü/tutuklu ziyaretinde arama yapılır mı?
Evet, hükümlü ve tutuklu ziyaretlerinde güvenlik amacıyla üst ve eşya araması yapılmaktadır. Ziyaretçilerin yanlarında kesici, delici aletler, cep telefonu, sim kart, uyuşturucu madde gibi yasaklı eşyaları bulundurmamaları gerekmektedir. ,Üzerinde veya eşyalarında yasaklı madde ya da eşya tespit edilen kişiler hakkında ilgili mevzuat doğrultusunda adli işlem başlatılmaktadır.
Açık ve Kapalı ziyaret süresi ne kadardır?
Ziyaret gün ve saatleri ve bir hükümlü/tutuklunun görüşebileceği ziyaretçi sayısı, ceza infaz kurumunun fiziki yapısı ve kapasitesi dikkate alınarak kurum yönetimi tarafından belirlenir. Görüşme süresi, görüşmenin fiilen başladığı andan itibaren hesaplanır ve en az 30 dakika, en fazla 90 dakika olacak şekilde düzenlenir. Çocuk hükümlü ve tutuklular için ise bu süre en az 1 saat, en fazla 3 saat olarak belirlenebilir.
Hükümlü/tutuklu ile görüşme hakkı kısıtlanabilir mi?
Ziyaret ve görüşlerde kurallara uymayan heyet veya kişilerin ziyaretleri sonlandırılır. Suç teşkil eden eylemler, kurum idaresince tutanak altına alınarak ilgili adli ve idari makamlara bildirilir. Ayrıca, görüşme hakkına sahip kişiler, kurum güvenliğini sağlamak amacıyla belirlenen tedbirlere aykırı taleplerde bulunur veya uygunsuz davranışlar sergilerse, görüşme hakları kurumun en üst amiri tarafından bir aydan bir yıla kadar kısıtlanabilir.
Engelli ziyaretçiler için ziyaretlerde kolaylık sağlanır mı?
Sağlık kurulu raporuyla engelli olduğu tespit edilen bir ziyaretçinin engel durumu kapalı görüş yapmasına uygun değilse, idare ve gözlem kurulu kararıyla kapalı görüş yerine açık görüş yapılmasına izin verilebilir. Ayrıca, eğer idare ve gözlem kurulu tarafından refakatçi gerekliliği zorunlu görülmüşse, ziyaret hakkı bulunan bir başka kişinin eşlik etmesine müsaade edilebilir.
Çocuklar, hükümlü/tutuklu ziyaretine girebilir mi?
Çocukların, hükümlü/tutuklu ile mevzuatta belirtilen yakınlık derecesine sahip olmaları ve bu bağı gösteren belgelerin sunulması koşuluyla ziyaretlere alınmaktadır. Ziyaret sırasında, çocuğa bir yetişkinin refakat etmesi zorunludur.
Hasta hükümlü ve tutuklular ceza infaz kurumunda veya hastanede ziyaret edilebilir mi?
Hasta hükümlü ve tutuklular, kurum tabibinin uygun görmesi halinde, görevli infaz ve koruma memuru nezaretinde, kurumun hastane veya revirinde ziyaret edilebilir. Kurum dışındaki sağlık kuruluşlarında yataklı tedavi gören hükümlü ve tutuklular, tedaviyi yapan doktorun uygun görmesi ve Cumhuriyet başsavcısı veya görevlendireceği Cumhuriyet savcısının izni ile iç güvenlik görevlileri nezaretinde ziyaret edilebilir.
Hükümlü/tutukluların avukat görüşmeleri nasıl gerçekleştirilir?
Tutuklu, konuşulanları başkalarının duymayacağı, ancak; görüşmenin görevlilerce izlenebileceği bir ortamda avukatı ile her zaman açık görüş usulüne tabi olarak görüşür.Hükümlü, tatil günleri dışında ve çalışma saatleri içinde, bu iş için ayrılan görüşme yerlerinde, konuşulanların duyulamayacağı, ancak; görüşmenin görevlilerce izlenebileceği bir ortamda açık görüş usulüne tabi olarak görüşür.
Hükümlü/tutuklu telefon görüşmesini nasıl gerçekleştirir?
Hükümlü/tutuklu, ceza infaz kurumu tarafından önceden onaylanmış telefon numaraları üzerinden görüşme yapabilir.
Hükümlü/tutuklu yakınım ile telefon görüşmesi yapabilir miyim?
Hükümlü/tutuklularla dışarıdan telefon açılmak suretiyle görüşme yaptırılmamaktadır. Hükümlü/tutuklular, ceza infaz kurumlarında bulunan ankesörlü telefonlar ve ACEP görüntülü görüşme sistemi üzerinden telefon araması yaparak telefon görüşmesi yapabilmektedir.Kapalı ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlü/tutuklularla; eşi, dördüncü dereceye kadar kan ve kayın hısımları ve vasisi telefon görüşmesi yapabilir.
Telefonla görüşme yapabilmek için hangi belgeleri kuruma iletmem gerekiyor?
Telefon numarasının size ait olduğunu gösterir resmi belge, Fatura sahibinin, nüfus müdürlüğünden alınan vukuatlı nüfus kayıt örneği, Fatura sahibine ait ikametgâh. Bu belgeler ceza infaz kurumuna ulaştırıldığında, hükümlü/tutuklu yakınınız, kurumca belirlenen gün ve saatlerde telefonla sizi arayarak görüşebilmektedir.
Hükümlü/tutuklunun telefon görüşme süresi ne kadardır?
Hükümlü/tutuklu, telefonla görüşebileceği yakınlarından bir veya birden fazla kişi ile haftada bir kez telefon görüşü yapabilir. Telefon görüşme süresi en fazla 10 dakikadır.Deprem, salgın hastalık, doğal afet gibi zaruri hâllerde Bakanlık kararı ile telefon ile görüşme süresi ve sayısı artırılabilir.
Hükümlü/tutuklunun görüntülü telefon görüşme süresi ne kadardır?
Teknik altyapının bulunduğu ve Bakanlıkça belirlenen ceza infaz kurumlarında haftalık görüntülü telefon görüşme süresi 30 dakikadır. Haftalık ziyaret hakkını kullanmayan hükümlüler için bu süreye 30 dakika daha eklenir, ancak bu ek süre devredilemez. Görüşmeler aynı hafta içinde en fazla üç görüşmeye bölünebilir. Ayrıca, çocuk hükümlü/tutuklular ve 0-6 yaş grubunda çocuğu bulunan kadın hükümlüler için görüşme süresi iki kat olarak uygulanmaktadır. Hükümlü/tutuklulara, mensubu oldukları dinin bayramlarında ek 30 dakika görüşme hakkı tanınmaktadır.
Hükümlü/tutuklu ile görüntülü görüşme yapabilir miyim?
Bakanlık tarafından belirlenen ve gerekli teknik altyapının bulunduğu kapalı ceza infaz kurumlarında, hükümlü ve tutuklular; eşi, dördüncü dereceye kadar akrabaları, kayın hısımları ve vasisi ile görüntülü telefon görüşmesi yapabilir.
Hükümlü/tutuklunun telefon görüşme hakkı kısıtlanabilir mi?
Hükümlü veya tutuklu, haberleşme veya iletişim kısıtlaması ya da hücre cezası aldığı sürece telefon görüşmesi yapamaz.Genel ve kısmi aramalar sırasında, yemek dağıtım saatlerinde, kurum asayiş ve güvenliğini bozucu her türlü bireysel veya toplu olaylar sırasında telefon görüşmesi yaptırılmaz.Hükümlü veya tutuklunun, kurum güvenliğini tehlikeye atacak, suç teşkil eden veya suça azmettirme ve yardım etme niteliğinde konuşmalar yapması ya da görüşme hakkı olmayan kişilerle iletişim kurmak için telefon numarasını yönlendirmesi halinde, görüşme derhal sonlandırılır. Bu durumda, gerekli adli veya idari işlemler kurumun en üst amiri tarafından başlatılır.
Telefonla görüşme ücreti kim tarafından karşılanır?
Telefonla görüşme ücreti, görüşmeyi yapan hükümlü/tutuklu tarafından karşılanır. Görüşme için kullanılan telefon kartları kurum kantininde satılır. Gerekli teknik altyapının kurulu olduğu kurumlarda telefon kartları elektronik ortamda sağlanır.
Hükümlü/tutuklu yakınıma mektup gönderebilir miyim?
Evet, hükümlü veya tutuklu yakınıza mektup, faks ve telgraf gönderebilirsiniz.
Hükümlü/tutuklu yakınıma nasıl mektup gönderebilirim?
Hükümlü/tutuklu yakınıza mektup göndermek için, mektubu ceza infaz kurumunun adresine, hükümlünün/tutuklunun adı, soyadı, kaldığı oda adını, numarasını belirterek gönderebilirsiniz.
Hükümlü/tutuklu yakınıma mektup gönderirken nelere dikkat etmeliyim?
Gönderdiğiniz mektuplar, ceza infaz kurumu tarafından denetime tabi tutulur. Mektupta yazılanlar, kurum güvenliğini tehlikeye atan veya suç unsuru içeren ifadeler içermemelidir.
Hükümlü/tutuklu yakınıma eşya gönderebilir miyim?
Hükümlü veya tutuklu yakınıza eşya gönderebilirsiniz, ancak bu süreç bazı kurallara tabidir. Bu nedenle, eşya göndermeden önce ceza infaz kurumu Emanet Eşya Birimi ile iletişime geçerek izin verilen eşyalar ve teslim süreci hakkında detaylı bilgi almanız önem arz etmektedir.
Hükümlü/tutuklu yakınıma eşya gönderirken nelere dikkat etmeliyim?
-Eşyaların gönderildiği kargo ambalajı güvenli ve dayanıklı olmalıdır. -Gönderilen eşyaların listesi, paketin içerisine eklenmeli ve paketin dışına da eşyanın cinsi ve adedi yazılmalıdır.- Kargoyla eşya gönderilmeden veya kuruma getirilmeden önce, hükümlü/tutuklunun mevcut eşya limiti hakkında ceza infaz kurumu Emanet Eşya Biriminden (Tel: 0312 589 51 33 ) kesinlikle bilgi alınmalıdır.-İçerisinde demir bulunan ayakkabılar, kapüşonlu kıyafetler, iç ve dış güvenlik görevlilerinin üniformalarına benzer şekil veya renkte (mavi, lacivert, yeşil ve haki tonlarındaki) kıyafetler, deri grubu giysiler, yan cepli eşofman ve pantolonlar kuruma alınmamaktadır.-Terör veya örgüt propagandası içeren, kurum güvenliği açısından sakıncalı görülen, suçu öven, müstehcen içerikli sembol, yazı veya işaret taşıyan giysiler/eşyalar kabul edilmemektedir.- Ceza infaz kurumunda bulunan kantinde satışı yapılan; atlet, iç çamaşırı, çorap, tarak, saç fırçası, sabun, kese, diş macunu, diş fırçası, tıraş sabunu, şampuan, parfüm vb. eşyaları lütfen hükümlü/tutuklulara göndermeyiniz. Bu tür eşyalar mevzuat ve güvenlik gereği sadece kurum kantininden temin edilmektedir.Gönderim yapmadan veya eşya getirmeden önce lütfen yukarıdaki kurallara dikkat ediniz. Belirtilen kurallara uygun olmayan eşyalar teslim alınmamaktadır. Daha fazla bilgi için ceza infaz kurumu ile iletişime geçebilirsiniz.
Hükümlü/tutuklular ne tür eşyaları yanlarında bulundurabilirler?
Hükümlü/tutukluların; üç çift ayakkabı, bir çift terlik, bir adet kemer ve gerektiği kadar iç çamaşırı ve çorap ile aynı tür eşyadan 6 adedi geçmeyecek ve toplamda 30 parçayı aşmayacak şekilde; başörtüsü, fular, içlik, havlu, bornoz, palto, manto, mont, ceket, hırka, pantolon, etek, elbise, eşofman, gömlek, kazak, pijama, tişört, kravat, kaşkol, bir adet şapka, nişan ve evlilik yüzüğü, küpe, kolye, toka ve tespih bulundurmasına izin verilmektedir.Bununla birlikte; kurumda bulunan kantinde satılan gıda ve temizlik maddeleri, makyaj malzemeleri, küçük el radyosu, tarak, saç fırçası, sabun, kese, diş macunu, diş fırçası, tıraş sabunu, şampuan, parfüm, krem, saç boyası, tırnak makası, tıraş bıçağı, elbise askısı, çamaşır mandalı ve gündelik hayatta kullanılan plastik eşyalar, nevresim takımı, battaniye, çatal, yemek ve çay kaşığı, yemek tabağı, çay ve su bardağı da bulundurabilirler.
Hükümlü/tutuklu yakınıma para gönderebilir miyim?
Evet, hükümlü/tutuklu yakınıza para gönderebilirsiniz, ancak işlemin sorunsuz gerçekleşmesi için belirlenen kurallara uymanız önemlidir. PTT veya banka havalesi yoluyla para gönderebilirsiniz.
Hükümlü/tutuklu yakınıma nasıl para gönderebilirim?
Bu işlemleriyle ilgili detayı bilgiye, ceza infaz kurumumuz web sitesinde bulunan “Bilgilendirme” sekmesinde yer alan “Para Gönderimi” bölümünden ulaşabilirsiniz.
Yabancı uyruklu hükümlü/tutukluları kimler ziyaret edebilir?
Yabancı uyruklu hükümlü/tutuklular; eşi, anne, babası, büyükanne ve büyükbabası, çocuğu, torunu, kardeşi, gelini, damadı, kayınbiraderi, baldızı, yengesi, eniştesi, görümcesi, kayınvalidesi, kayınpederi, kayınvalidesinin annesi ve babası, kayınpederinin anne ve babası, eşinin başkasından olma çocuğu, büyükanne ve büyük babasının anne ve babaları, torun çocuğu, kardeş çocuğu, eşi, amcası, halası, dayısı, teyzesi ve bunların eşleri ile vasisi ve kayyımıyla görüşebilir.
Yabancı uyruklu bir hükümlü/tutukluyu ziyaret etmek için neler gereklidir?
Ziyaret öncesinde, yabancı uyruklu hükümlü/tutuklu ile yakınlık derecesini belirten bilgi veya belgelerle, ziyaret edecek kişi/kişilerin kimlik veya pasaportları ile Cumhuriyet başsavcılıklarına başvurması ve bu belgelerin Cumhuriyet başsavcılıklarınca uygun görülmesi halinde ziyaret gerçekleştirilebilir.Ziyareti uygun görülen ziyaretçiye Cumhuriyet başsavcılığınca renkli fotoğraflı bir ziyaret belgesi verilir. Bu belgenin bir örneği ceza infaz kurumuna da gönderilir. Daha sonraki ziyaretlerinde ziyaretçi bu belge ile doğrudan ceza infaz kurumuna giderek yabancı uyruklu hükümlü/tutukluyu ziyaret edebilir.
Hükümlü/tutukluya yiyecek ve içecek getirebilir miyim?
Güvenlik ve sağlık riskleri nedeniyle, hükümlü/tutuklulara ziyaretçiler tarafından getirilen yiyecek ve içecek vb. gıdalar verilmemektedir.
Hükümlü/tutuklu kurumda alışveriş yapabilir mi?
Hükümlü/tutuklular, pişirilmeden tüketilebilecek gıda maddeleri, hijyen malzemeleri ve günlük kullanımda ihtiyaç duyulacak eşya ve maddeleri ceza infaz kurumunda bulunan kantinden satın alabilir. Maddi yetersizlik nedeniyle, kişisel ve çevresel temizlik malzemelerini temin edemeyenlerin bu tür ihtiyaçları, kurum tarafından karşılanmaktadır.
Hükümlü/tutuklu yakınıma kitap gönderebilir miyim?
Mahkemelerce yasaklanmamış kitapları gönderebilirsiniz.
Hükümlü/tutukluların dini ibadetlerini yerine getirme hakları nelerdir?
Hükümlü/tutuklular, mensup oldukları dinin ibadetlerini kurum düzenini bozmayacak ve çalışmaları engellemeyecek şekilde serbestçe yerine getirebilirler. Ayrıca, ibadet için gerekli eşyaları ve dini kitapları temin edip yanlarında bulundurabilirler.Bunun yanı sıra, hükümlü/tutukluların kendi dinlerine mensup din görevlileriyle iletişim kurmalarına ve ziyaret edilmelerine, kurum güvenliği açısından bir sakınca olmadığı sürece izin verilir.
Hükümlü/tutuklu, sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyor mu?
Hükümlü/tutuklular, ceza infaz kurumlarında sunulan sağlık hizmetlerinden yararlanabilmektedir. Hükümlü/tutukluların revire çıkma talepleri doğrultusunda, ceza infaz kurumunda bulunan aile hekimi tarafından ilk muayene ve tedavileri yapılmaktadır.Bir üst basamak sağlık kuruluşuna sevk gereken hallerde ise aile hekimliği tarafından ilgili en yakın devlet veya üniversite hastanelerine sevk edilir. Sevk edilen hastanelerde muayene ve tedavi işlemleri gerçekleştirilir. Acil durumlarda 112 Acil Servis çağrılarak hastaneye nakil sağlanır.
Hükümlü/tutuklu ceza infaz kurumunda hayvan besleyebiliyor mu?
Hükümlü/tutuklular, oda sistemine geçmiş ceza infaz kurumlarında bir adet kafes içinde bir çift kanarya, bülbül veya muhabbet kuşu gibi küçük kafes kuşları besleyebilir.
Hükümlü ve tutukluların durumları ile ilgili kurum tarafından ailelerine bilgi verilir mi?
Hükümlülerin ceza infaz kurumlarına alınmalarında, başka kuruma nakillerinde ve hastaneye yatırılmalarında, istekleri üzerine ailelerine veya gösterdikleri kişilere; hükümlü yabancı ise, yazılı olarak karşı çıkmaması hâlinde, uyruğu olduğu devletin diplomatik temsilcilik veya konsolosluğuna durumu hakkında bilgi verilebilir.
Ceza infaz kurumlarında hükümlü ve tutukluların muayene ve tedavileri nasıl yapılır?
Ceza infaz kurumlarında sağlık hizmetleri hükümlü ve tutuklunun kuruma kabulünden sonra aile hekiminin ilk kabul muayenesi ile başlar. İlk kabul muayenesinde kronik ve bulaşıcı hastalık yönünden bir değerlendirme yapılarak kişinin ceza infaz kurumuna girmeden önce sağlık durumu ile alakalı özgeçmişi sorgulanır. Hükümlü ve tutukluların, beden ve ruh sağlığının korunması, hastalıklarının tanısı için muayene ve tedavi hizmetleri kurumda verilmektedir. Muayene ve tedavisi kurum revirinde sağlanabiliyor ise sağlık hizmeti bu aşamada tamamlanmış olur.
Hükümlü ve tutukluların, uzmanlık gerektiren tedaviye ihtiyacı varsa hastaneye sevkleri nasıl sağlanır?
Ceza infaz kurumunda görevli hekim tarafından yapılan muayene sonrası ileri tetkik ve tedavi gerekenler devlet hastanelerine, daha ileri sağlık hizmeti gerekenler ise üniversite hastanelerine sevk edilmektedir. Tüm muayene ve tedavi sonuçları kişinin sağlık dosyasına kaydedilmektedir.Ayrıca acil durumlarda derhal 112 Acil Servis'e haber verilerek ambulansla hastaneye sevk sağlanmaktadır.Hastaneye sevk edilen hükümlü ve tutuklulardan hastanede yatarak tedavi görmesi uzman hekim tarafından gerekli görülenler, hastanelerin hükümlü koğuşuna alınarak tedavi ve takibi burada sürdürülmektedir.
Ceza infaz kurumlarında diş hekimliği hizmetleri veriliyor mu?
Ceza infaz kurumlarında diş hekimliği hizmetleri, diş ünitelerinde diş hekimleri tarafından yürütülür. Bir üst basamak sağlık kuruluşuna sevk gereken hallerde, devlet veya üniversite hastaneleri ile ağız ve diş sağlığı merkezlerine sevk sağlanır.
Hükümlü ve tutukluların muayene ve tedavilerinden ücret alınıyor mu?
Yasa gereği gerekli olan her türlü muayene ve tedavi, devletin teminatı altında ve ücretsizdir.
Ceza infaz kurumunda bulunan tutuklular da hükümlüler gibi sağlık hizmetlerinden faydalanabilir mi?
Hükümlülerin veya tutukluların suç, ırk, dil, din, mezhep, milliyet, renk, cinsiyet, doğum, felsefî inanç, millî veya sosyal köken ve siyasî veya diğer fikir yahut düşünceleri ile ekonomik güçleri ve diğer toplumsal konumları yönünden ayırım yapılmaksızın ve hiçbir kimseye ayrıcalık tanınmaksızın, tıbbi gereklilik ve mevzuat doğrultusunda her türlü sağlık hizmeti eksiksiz olarak verilmektedir.
Hükümlü tutukluların sağlık nedeniyle nakilleri hangi durumlarda gerçekleştirilir?
Hastalığı nedeniyle devlet veya üniversite hastanelerinin ilgili bölümlerine sevk edilen hükümlü veya tutuklunun yapılan muayene ve tetkikleri sonucunda; tedavisinin bulunduğu ilde yapılamayacağı sağlık kurulu raporu ile belirtilirse, tedavisinin yapılabileceği en yakın devlet veya üniversite hastanesinin bulunduğu ceza infaz kurumuna nakil edilir.
Rehabilitasyon tipi ceza infaz kurumlarında hangi hükümlü ve tutuklular barındırılmaktadır?
Hükümlü ve tutukluların; doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle oluşan kalıcı veya geçici yetersizliklerinin belirlenerek tedavi edilmesi, psikolojik, sosyal ve mesleki açıdan desteklenerek günlük yaşamda bağımsız duruma gelmesinin sağlanması amacıyla İstanbul Metris R Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, İzmir Menemen R Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, Menemen R Tipi Açık Ceza Kurumu ve Elazığ R Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu faaliyet göstermektedir.
Hükümlülerin sağlık sorunları nedeniyle cezasının infazının ertelenmesi nasıl gerçekleşir?
Ceza ertelemesi işlemleri; 5275 sayılı Kanun’un 16’ıncı maddesi kapsamında gerçekleştirilmektedir.Hükümlünün kendisi veya yasal temsilcisinin, ceza ertelenmesini talep etmesi halinde ya da ceza infaz kurumu müdürlüğü tarafından resen, işlemler başlatılmaktadır. Hükümlü hakkında gerekli muayenelerden sonra hastane tarafından düzenlenen sağlık kurulu raporuna istinaden, ilgili Cumhuriyet başsavcılığı tarafından Adli Tıp Kurumuna sevki sağlanır. Adli Tıp Kurumu tarafından da ceza ertelemesinin uygun görülmesi halinde ilgili Cumhuriyet başsavcılığınca değerlendirilerek ceza erteleme işlemi gerçekleştirilmektedir.Ceza tehir işlemleri, hükümlünün hastalığın ilerlemesi veya durumunda değişiklik olması halinde yeniden başlatılmaktadır.
Çocuğunun hastalığı nedeniyle kadın hükümlünün cezasının infazının ertelenmesi işlemleri nasıl yürütülür?
Toplam on yıl veya daha az süreli hapis cezasına mahkûm olan veya adli para cezası infaz sürecinde hapis cezasına çevrilen kadın hükümlünün, engelliliği nedeniyle bakıma muhtaç olan veya ağır bir hastalığa maruz kalan on sekiz yaşını doldurmamış çocuğunun bulunması ve toplum güvenliği bakımından ağır ve somut tehlike oluşturmayacağının değerlendirilmesi hâlinde, cezasının infazı Cumhuriyet başsavcılığınca ertelenebilir.
Hamile hükümlülerin cezasının infazının ertelenmesi işlemleri nasıl yürütülür?
Ceza infaz kurumuna alınmadan önce gebe olan veya doğurduğu tarihten itibaren 1 yıl 6 ayı geçmemiş bulunan kadınlar hakkında gebeliğe ilişkin alınacak sağlık raporuna istinaden 5275 sayılı Kanunun 16. maddesinin 4. fıkrası uyarınca erteleme işlemi yapılmaktadır. Kapalı ceza infaz kurumuna girdikten sonra gebe kalan hükümlülerde ise 5275 sayılı Kanunun 16’ncı maddesinin 5. fıkrası uyarınca erteleme işlemi yapılmaktadır.
Cumhurbaşkanlığı affı nedir?
Cumhurbaşkanı, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 104’üncü maddesi ile düzenlenen özel af işlemleri kapsamında “Sürekli hastalık, sakatlık ve kocama sebebiyle kişilerin cezalarını hafifletir veya kaldırır.” hükmü doğrultusunda Cumhurbaşkanının bu yetkisi idari karar mahiyetinde özel af çıkarma yetkisidir.
Tahliye sürecinin ardından muayene ve tedavi için sağlık kuruluşuna başvuruda bulunan kişinin, hâlâ ceza infaz kurumunda hükümlü ya da tutuklu olarak kayıtlı görünmesi durumunda ne yapılması gerekir?
Kişinin en son tahliye olduğu ceza infaz kurumuna başvuruda bulunması gerekmektedir.
Ceza infaz kurumlarında sigara kullanmayan hükümlü ve tutuklular nasıl barındırılırlar?
Ceza infaz kurumlarında sigara içmeyen hükümlü ve tutuklular talepleri doğrultusunda, sigara içilmeyen odalarda barındırılabilir.
Hükümlü ve tutuklular özel hastanelerde tedavi görebilir mi?
Hükümlü ve tutuklular acil ve zorunlu hallerde; Devlet veya üniversite hastanesinden alınan sağlık kurulu raporuna istinaden özel sağlık kuruluşunda tedavi görebilirler.
Hükümlü ve tutukluların ceza infaz kurumuna girmeden önce özel sağlık kuruluşlarında başlatılan ve yarım kalan tedavi işlemleri ceza infaz kurumunda devam edebilir mi?
Hükümlü ve tutukluların ceza infaz kurumuna girmeden önce özel sağlık kuruluşlarında başlatılan ve yarım kalan tedavi işlemleri; Devlet veya üniversite hastanelerinde tedavisinin yapılamayacağının sağlık kurulu raporuyla tespit edilmesi durumunda devam edilebilir.
Hükümlülere verilen ödüller nelerdir?
İyi halli hükümlüler için; - Kapalı ceza infaz kurumlarında bulunan evli hükümlüler, eşleri ile kurum veya eklentilerinde ceza infaz kurumu personelinin yakın nezareti olmaksızın mahrem şekilde görüştürülebilir. - Haftalık ziyaret süresi iki saate kadar uzatılabilir. - Kapalı ziyaret yerine açık ziyaret yaptırılabilir. - Üst üste kullanılmayan en fazla üç haftalık ziyaret süresi toplu olarak kullandırılabilir.- Haftalık telefonla görüşme süresi veya sayısı iki katına kadar artırılabilir. - Sosyal, kültürel veya sportif etkinliklerden öncelikli veya daha uzun süreli yararlanmaları sağlanabilir. - Haftalık harcama miktarı yarı oranında artırılabilir. - Tek kişilik odalarda televizyon bulundurma imkânı verilebilir.- Hediye verilebilir. - Takdir belgesi veya tavsiye mektubu verilebilir.
Çocuk hükümlülere verilen ödüller nelerdir?
Çocuk hükümlülere, en geç ayda bir kez olmak üzere, 3 saatten 24 saate kadar anne ve babasıyla veya vasisiyle ya da anne veya babasıyla birlikte kardeşiyle kurum ya da eklentilerinde ceza infaz kurumu personelinin yakın nezareti olmaksızın aile görüşmesi yaptırılabilir.- Çocuk hükümlüler için kurum bünyesinde gerçekleştirilen tören veya anma günü ya da doğum günlerinde çocukların ailelerinin de etkinliklere katılması sağlanabilir. - Çocuk hükümlünün yanında kalacağı bir yakınının olmaması nedeniyle kullanamadığı özel izinler yerine kurum idaresinin uygun gördüğü gün kadar eğitimevinin bulunduğu il sınırları içinde gündüzleri iznini geçirmesi ve gece eğitimevinde kalması imkânı verilebilir. - Çocuk eğitimevinde kalan hükümlünün hafta sonunda bir gün, kurum idaresinin uygun gördüğü süre kadar, kurum dışına çıkmasına izin verilebilir. - Çocuk eğitimevinde kalan hükümlü, kamu kurum ve kuruluşlarının gençlik kampı veya gençlik merkezi gibi imkânlarından yararlandırılabilir.
Hükümlü ve tutuklu yakınları şikâyet ya da görüşlerini hangi yolla bildirebilir?
Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünün internet sitesinde yer alan "Vatandaş Şikâyet" portalı üzerinden vatandaşlar, öneri, şikâyet ve görüşlerini e-posta yoluyla iletebilmektedir. Gelen bildirimler titizlikle incelenerek, varsa mağduriyet giderilmekte ve ilgili vatandaşa çözüm odaklı geri dönüş sağlanmaktadır.
Hükümlü ve tutuklular kimlerle telefon görüşmesi yapabilir?
Kapalı ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlü ve tutuklular, belgelendirmeleri koşuluyla eşi, dördüncü dereceye kadar kan ve kayın hısımları ve vasisi ile telefon görüşmesi yapabilir. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan hükümlüler ise eşi, altsoy ve üstsoyu, kardeşleri ve vasisi ile sadece sesli görüşme yapabilmektedir.
Hükümlü ve tutuklulardan telefon görüşmesi yapabilmeleri için istenen belgeler nelerdir?
Hükümlülerin telefonla görüşme hakkını kullanabilmesi için barındıkları kurumdan temin edecekleri "Telefon Görüşme Formu"nu doldurmaları gerekmektedir. Bu formda, görüşme yapmak istedikleri kişilerin adı, yakınlık derecesi, sabit ve cep telefon numaraları (yurt içi/yurt dışı) ile açık adresleri yer almalıdır.
İdare ve Gözlem Kurulu için Kurum dışı üyelerin görevlendirilme işlemi nasıl yapılır?
Her yılın aralık ayında; 5275 sayılı Kanunun 89. maddesinin üçüncü fıkrası ile oluşturulan idare ve gözlem kurulunun dış üyelerinin belirlenmesi amacıyla İzleme Kurulu ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı il veya ilçe müdürlüklerinden talepte bulunulur. Bu talep, Cumhuriyet Başsavcılığı aracılığı ile yapılır.İzleme Kurulundan bir asil, bir yedek izleme kurulu üyesi ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı il veya ilçe müdürlüklerinden birer asil, birer yedek olmak üzere uzman görevlendirilmesi yapılması sağlanır. Yedek üyeler; ancak asil üyelerin izinli, raporlu veya görevli olması durumunda kurul toplantılarına katılır. Kurum dışı üyelerin belirlenmesi aşamasında; muhatap kurumdan, ceza infaz kurumlarında yürütülen iyileştirme programları sonucunda hükümlülerin gelişiminin ve haklarında hazırlanan raporların görüşüleceği kurul toplantılarında iyi hâlin belirlenmesine dair değerlendirmelere katkı sağlayabilecek düzeydeki mesleki unvan ve kariyer sahibi kişilerin tercih edilmesi istenir.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından görevlendirilebilecek uzmanlar kimlerdir?
Psikolog, sosyolog, sosyal çalışmacı, öğretmen, çocuk gelişimi uzmanıdır.
Sağlık Bakanlığı tarafından görevlendirilebilecek uzmanlar kimlerdir?
Doktor, diş hekimi, aile hekimi, halk sağlığı uzmanı, adli tıp uzmanı, psikolog, sosyolog, sosyal çalışmacıdır.
Kurum dışı üyelerin kurul kararlarını imzalaması işlemi nasıl yapılacaktır?
İdare ve gözlem kuruluna katılan dış üyelerin görevlendirmesi yapıldıktan sonra “birim dışı görevli” olarak UYAP’ta yetkilendirmesi yapılarak bu kişilere yalnızca “onay” yetkisi verilir.Kurum dışı görevliler, toplantı esnasında kurul sekreteri tarafından yazılan idare ve gözlem kurulu kararlarını hemen toplantı bitiminde imzalar.
Açık ceza infaz kurumunda iken idare ve gözlem kurulunca iyi halli olmadığına karar verilen hükümlü hakkında kapalı ceza infaz kurumuna iade işlemi yapılır mı?
Kalan cezasını denetimli serbestlik tedbiri kapsamında infaz etme veya ceza infaz kurumundan doğrudan koşullu salıverme talebine yönelik yapılan değerlendirme sonunda iyi hâlli olmadığı kararı verilen hükümlü, kapalı ceza infaz kurumuna iade edilmez. Çünkü kurulun bu kararı yalnızca ilgili talebin uygunluğuna yönelik alınan bir karardır.Hükümlünün kapalı ceza infaz kurumuna iade edilebilmesi için bunu gerektiren bir durum üzerine ayrıca alınan bir karar olmalıdır.
İdare ve gözlem kurulunca iyi halli olmadığına karar verilen hükümlü hakkında eğitim, çalıştırma, nakil, özel izin ve benzeri işlemler için geçmişte verilen kararlar bozulur mu?
Açık ceza infaz kurumuna ayrılma, kalan cezasını denetimli serbestlik tedbiri kapsamında infaz etme veya ceza infaz kurumundan doğrudan koşullu salıverme talebine yönelik yapılan değerlendirme sonunda verilen “iyi hâlli olmadığı” kararı; eğitim, çalıştırma, nakil, özel izin ve benzeri işlemler için geçmişte verilen kararları ve hükümlünün bu imkânlardan yararlanmasını etkilemez. Hükümlü hakkında eğitim, çalıştırma, nakil, özel izin ve benzeri işlemler için geçmişte verilen kararlar, ancak bu kararın iptalini içeren başka bir karar ile bozulabilir.
Ceza infaz kurumunda bulunan yakınımın ruhsal durumundan endişe ediyorum, ne yapabilirim?
Kurum görevlilerini bilgilendirerek ilgili birimlerden yardım ve destek talep edebilirisiniz.
Ceza infaz kurumunda bulunan eşimi/eski eşimi çocuklarımla beraber ziyaret etmem durumunda süreci çocuklarıma nasıl anlatabilirim?
Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü internet sitesi “Çalışmalarımız/Projelerimiz” kısmı altında yer alan “Annemleyim Programı” sayfasında bulunan “Yetişkinler ve Çocuklar İçin Ziyaret Broşürleri”ni inceleyebilirsiniz.
Ceza infaz kurumu ile hükümlülere yardım ve bağış konusunda başvuru yolları nedir?
Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Yönetmelik'in "Hükümlüler ile kuruma dış yardım ve bağışlar" kenar başlıklı 143'üncü maddenin ikinci fıkrasında; “Kişiler ile diğer kurum ve kuruluşlar tarafından hükümlülere Cumhuriyet başsavcısının izni ile giyim, kitap ve benzeri yardım ve bağış yapılabilir. Açık kurumlar ile eğitimevlerindeki hükümlülere yapılacak bağış ve yardımlarda ise kurum müdürünün izni aranır.” hükmü yer almaktadır. Bu kapsamda yapılacak iş ve işlemler bu hükümler doğrultusunda yürütülür.
Ceza infaz kurumlarında ödül uygulamaları ne şekilde yapılmaktadır?
Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'un, Ödüllendirme başlıklı 51’inci maddesinin birinci fıkrasında; "Kurum içindeki veya dışındaki genel durumları, iyileştirme etkinliklerine ilgileri ve uyumları, kurum düzenine karşı tutumları, kendilerine verilen işlerdeki gayretleri gibi beklenen davranış ve tutumları gösteren hükümlülere teşvik esaslı ayrıcalıklar tanınır." hükmüne yer verilmiştir.Ayrıca Hükümlü ve Tutukluların Ödüllendirilmesi Hakkında Yönetmelik’in, Ödüllendirme Usulü başlıklı 10’uncu maddesinin birinci fıkrasında; “Kurul, resen veya kurumda görev yapan servislerin teklifi üzerine ilgililerin ödüllendirilmesine karar verebilir.” hükmü yer almaktadır.Belirtilen mevzuat hükümleri gereğince ödül işlemleri; hükümlünün tutum, davranış ve gayretleri göz önünde bulundurularak kurum idare ve gözlem kurulunca değerlendirilmektedir.
Hükümlü ve tutuklulara hangi ödüller verilmektedir?
Hükümlü ve Tutukluların Ödüllendirilmesi Hakkında Yönetmelik’in, Ödül Türleri başlıklı 7’nci maddesinde; “Hükümlü ve tutuklulara;a) Kapalı ceza infaz kurumlarındaki evli hükümlü ve tutuklulara, kurum personelinin yakın nezareti olmaksızın eşleri ile mahrem görüşme,b) Haftalık açık veya kapalı ziyaret süresini uzatma,c) Kapalı ziyaret yerine açık ziyaret yapma,ç) Üst üste kullanılmayan ziyaret sürelerini toplu olarak kullanma,d) Haftalık telefonla görüşme sayı veya süresini artırma,e) Sosyal, kültürel veya sportif etkinliklerden öncelikli ve daha uzun süreli yararlanma,f) Haftalık harcama miktarını yarı oranında artırma,g) Tek kişilik odada televizyon bulundurma,ğ) Hediye,h) Takdir belgesi,ı) Tavsiye mektubu,ödülü verilebilir.” İlgili maddenin ikinci fıkrası kapsamında çocukla ilgili düzenlemelere de yer verilerek çocuk hükümlü ve tutuklulara, yukarıda sayılan ödüllerle birlikte aşağıda sayılan ödüllere de yer verilebileceği hükmedilmiştir. Buna göre;“a) Çocuk hükümlülere, ana veya babasıyla veya vasisiyle ya da ana veya babasıyla birlikte kardeşiyle kurum ya da eklentilerinde ceza infaz kurumu personelinin yakın nezareti olmaksızın aile görüşmesi yaptırılabilir.b) Çocuk hükümlüler için kurum bünyesinde gerçekleştirilen tören veya anma günü ya da doğum günlerinde çocukların ailelerinin de etkinliklere katılması sağlanabilir.c) Çocuk hükümlünün yanında kalacağı bir yakınının olmaması nedeniyle kullanamadığı özel izinler yerine kurum idaresinin uygun gördüğü gün kadar eğitimevinin bulunduğu il sınırları içinde gündüzleri iznini geçirmesi ve gece eğitimevinde kalması imkânı verilebilir.ç) Çocuk eğitimevinde kalan hükümlünün hafta sonunda bir gün, kurum idaresinin uygun gördüğü süre kadar, kurum dışına çıkmasına izin verilebilir.d) Çocuk eğitimevinde kalan hükümlü, kamu kurum ve kuruluşlarının gençlik kampı veya gençlik merkezi gibi imkânlarından yararlandırılabilir.”
Hükümlü ve tutuklunun bağımlılık durumuyla ilgili hangi birimle iletişim kurabilirim?
Ceza infaz kurumunda bulunan psiko-sosyal yardım servisi ile iletişime geçilerek serviste görevli psikolog ve sosyal çalışmacılardan hükümlü ve tutukluların bağımlılık süreci özelinde destek alınabilir. Ayrıca psiko-sosyal yardım servisi tarafından hükümlü ve tutukluların ailelerini; bağımlılık yapan maddeler, sergilemesi gereken tutum ve davranışlar, yeniden madde kullanımını engelleyecek tedbirler ile madde bağımlılığına yönelik tedavi ve rehabilitasyon sürecinde başvurabilecek kurumlar hakkında bilgilendirmek üzere “Aile Seminerleri” gerçekleştirilmektedir.
Ceza infaz kurumlarında hükümlü ve tutuklulara yönelik uygulanan psiko-sosyal çalışmalar nelerdir ve kimler tarafından uygulanmaktadır?
Ceza infaz kurumlarında, hükümlü ve tutukluların rehabilitasyonunu desteklemek amacıyla Psiko-Sosyal Yardım Servisi tarafından çeşitli çalışmalar yürütülmektedir. Bu servis, hükümlü ve tutukluların bireysel özelliklerini, yaşam koşullarını ve suç işleme nedenlerini analiz ederek, onların kuruma ve topluma uyumunu artırmayı amaçlamaktadır. Aynı zamanda, bireyin yeniden suç işlemesini önlemeye yönelik önlemler alır ve gerektiğinde aileleri ile sosyal çevreleriyle iletişim kurar.Bu serviste psikologlar, sosyal çalışmacılar, sosyologlar ve çocuk gelişimi uzmanları görev yapmaktadır. Uzmanlar, mesleki bilgi ve uzmanlık alanları çerçevesinde planlama, yürütme, izleme ve değerlendirme çalışmalarını gerçekleştirmektedir.Bu kapsamda; Tanıma ve değerlendirme görüşmeleri, Grup müdahale çalışmaları, Bireysel müdahale çalışmaları, Seminer çalışmaları, Aile görüşmeleri, Personele yönelik çalışmalar gerçekleştirilmektedir.
Ceza infaz kurumlarında ne tür sosyal ve kültürel faaliyetler düzenlenmektedir?
Ceza infaz kurumlarında sosyal ve kültürel faaliyetler kapsamında; konferans, seminer, tiyatro, sergi, münazara, sinema gösterimi, tören anma programı, bilgi yarışmaları ve sportif turnuvalar düzenlenmektedir.
Ceza infaz kurumunda bulunan hükümlü/tutuklular eğitim-öğretim haklarından faydalanabiliyor mu?
Evet, eğitim ve öğretim haklarından yararlanabilirler.
Ceza infaz kurumunda bulunan hükümlü/tutuklular sosyal ve kültürel faaliyetlerden faydalanabilir mi?
Hükümlü ve tutuklular, kurum içinde düzenlenen sosyal ve kültürel faaliyetlere katılabilirler.
Tutuklu/hükümlüye dışarıdan kitap getirebilir miyim?
Evet, tutuklu ve hükümlülere dışarıdan kitap getirilebilir.
Ceza infaz kurumunda bulunan yakınım televizyon ve radyodan faydalanabiliyor mu?
Evet, ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlü ve tutuklular, kurum yönetiminin belirlediği kurallar çerçevesinde televizyon ve radyodan faydalanabilirler
Personel Eğitim Merkezlerinin iletişim adreslerine nereden ulaşabilirim?
Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri Personeli Ankara Eğitim Merkezi Müdürlüğü Telefon: 03124891813 - 03124891814 - 03124891815 Adres: Ahlatlıbel Mahallesi, 1859. Cad. No.:12 İncek/Ankara, Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri Personeli Hasan Erbil Eğitim Merkezi Müdürlüğü Telefon: 02582686912 Adres: Aktepe Mah. 2390. Sokak No.:4 PK:20170 Pamukkale/Denizli, Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri Personeli Kahramanmaraş Eğitim Merkezi Müdürlüğü Telefon: 03442164652 - 03442157111 Adres: Maarif Mah. Turgut Özal Bulvarı No.:214/A Onikişubat/Kahramanmaraş, Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri Personeli Hüseyin Turgut Eğitim Merkezi Müdürlüğü Telefon: 04422425065 - 04422425094 Adres: Kurtuluş Mahallesi, 50. Yıl Cad. Mektep Sokak, No.:9/A Yakutiye/Erzurum, Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri Personeli Ord. Prof. Dr. Sulhi Dönmezer Eğitim Merkezi Müdürlüğü Telefon: 02124419703 Adres: Bahçelievler Mah. Adnan Kahveci Bulvarı, Çocuk Sitesi İçi No.:157 Bahçelievler/İstanbul
Personele yönelik eğitim programlarını nereden öğrenebilirim?
Genel Müdürlüğümüzün resmi internet sayfasında, düzenlenecek eğitim programlarına ilişkin her yıl yıllık plan yayınlanmaktadır. Genel Müdürlük web sitesini takip ederek, personele yönelik eğitim programlarını öğrenebilirsiniz.
Personele yönelik eğitim programlarına nasıl dâhil olabilirim?
Yıllık plan kapsamında düzenlenen eğitim programlarına, kurumunuzun bölge esasına göre bağlı olduğu eğitim merkezine yönelik dilekçe ile başvuruda bulunabilirsiniz.
MEDSİS şifremi nasıl temin ederim?
Personele ait UYAP e-posta adresi aracılığı ile medsis@adalet.gov.tr adresine ad soyad, sicil ve ünvan ile şifre talebinde bulunulabilmektedir.
Ceza infaz kurumlarıyla ilgili bilimsel araştırma yapabilir miyim?
Ceza infaz kurumlarında yapılacak bilimsel araştırmalar 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’un 85’inci maddesine istinaden Adalet Bakanlığı iznine tabidir.Yapılacak başvuruda araştırmanın amacı, hedeflenen sonucu, çalışmanın yapılacağı tarih aralığı, çalışmanın yapılacağı ceza infaz kurumları bilgisi, kullanılacak test ve ölçekler ile etik kurul kararı yer alır.
Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü Yenikent Sincan / ANKARA
Tel: (0312) 589 51 33
Faks: (0312) 254 00 29
ankara.cgkcikadalet.gov.tr
